Du er noen ganger nødt til å gå fra hunden og la den være alene. Kanskje skal du på jobb. Kanskje skal du ut og trene. Kanskje skal du besøke familie, venner og bekjente hvor hunden ikke kan være med.
Slik er det vanlige menneskelivet.
Dessverre hører det til det vanlige hundelivet at hunden reagerer uhensiktsmessig når du går. Faktisk er separasjonsorienterte problemer blant de aller mest vanlige atferdsmessige utfordringene som hundeeiere opplever med hundene.
Separasjonsangst rammer alle slags hunder, uansett kjønn, rase eller alder.
For å finne ut nøyaktig hvordan hundens separasjonsangst viser seg, kan det være en god idé å ta opp en video av den når den er alene hjemme. Dessuten kan du gjøre notater slik at du får et bilde av hva som egentlig skjer når.
Slik oppdager du at hunden har separasjonsangst
- Hunden gjør, hyler eller jamrer når du går – og fortsetter kanskje i kortere eller lengre tid etter at du er vekk.
- Hunden ødelegger dører og vinduer ved å klore på dem eller forsøke å grave under dem.
- Hunden ødelegger ting (sko, puter, leker …) ved å gnage og tygge på dem.
- Hunden sikler mye, kaster opp, hyperventilerer (trekker pusten svært raskt og overfladisk), eller hjertet slår svært raskt.
- Hunden bæsjer eller tisser rundt omkring i hjemmet når den er alene. Kanskje gjør den det tilfeldige steder i huset.
- Hunden vandrer rundt i huset – kanskje går den nærmest i sirkler som en løve i et bur.
Det er kort sagt veldig synd på hunden hvis den lider av separasjonsangst. Og det er også synd på deg, for du blir sikkert også lei deg når du må gå fra hunden når den ikke har det bra.
Hvis det blir riktig ille, ser du kanskje ingen annen utvei enn å kvitte deg med hunden. Undersøkelser viser at minst 40 prosent av hundene som avleveres til engelske dyreinternater, ble avlevert på grunn av atferdsproblemer. Siden separasjonsangst er et av de vanligste atferdsproblemene, er det nærliggende å anta at en stor del av hundenes uhensiktsmessige atferd simpelthen skyldtes separasjonsangst.
For noen hundeeiere blir det så ille at de velger å få hunden avlivet. 7,1 % av hundene som i 2016 ble avlivet i England, ble avlivet på grunn av atferdsproblemer.
Blant internathunder var atferdsproblemer årsaken til 50–70 % av avlivningene.
Derfor blir hunden redd og lei seg når du går
Hvorfor blir noen hunder rammet av angst når eieren går fra dem? Det vet man i dag en hel del om. Som hundeeier er det også godt for deg å vite, for da kan du bedre forebygge.
- Hvis hundens foreldre hadde separasjonsangst, er der større risiko for at hunden også får det.
- Hunden har for få tidlige erfaringer med å være alene hjemme. Den bør altså helst lære det fra den er valp.
- Situasjonsbetinget angst betyr at hunden for eksempel blir redd fordi det er støy og bråk. Det kan være hvis det stormer, eller hvis søppeltømmerne kjører rundt i området med bråkete søppelbiler.
- Endringer i jobb- eller hverdagsrutiner.
- Flytting til en annen bolig.
- Ny eier eller familie.
- Alder – som for eksempel kan gi demens.
- Endring i familiens struktur fordi det kommer til en baby, eller fordi et familiemedlem dør.
- Generalisert angst.
- Sykdom og helseproblemer, for eksempel kroniske smerter.
Når du kjenner symptomene på hundens separasjonsangst og kanskje også begynner å få en idé om årsaken, kan du lettere gjøre noe med det. En god rådgiver vil ofte være dyrlegen, som kan gi deg råd om riktig behandling for hunden.
Slik kan du hjelpe hunden
Det er imidlertid også en rekke vurderinger du selv kan gjøre deg. I dag snakker man for eksempel om «atferdsmodifikasjon» som behandling, og vi vet mer om hvordan vi kan hjelpe hunden.
Det ble for eksempel tidligere anbefalt at man som hundeeier skulle snike seg ut uten at hunden oppdaget det. I dag vet vi at det er bedre å skape forutsigbarhet, slik at hunden finner trygghet i å vite hva som skal skje.
Den britiske eksperten dr. Sarah Heath har utviklet CALM-programmet. Det består av fire trinn som forebygger og håndterer separasjonsangst hos hunder. Her får du en kort gjennomgang av programmet.
Trinn 1: Hjelp hunden til større selvtillit
Vurder hundens atferd når den ikke er alene – evnen til å kontrollere følelsene hjelper den med å klare perioder med ensomhet.
Angst er forbundet med lav selvtillit. Arbeid med å øke hundens evne til klare nye opplevelser og forandringer.
Du kan oppmuntre hunden til å leke med leketøy på egen hånd og belønne rolig og avslappet atferd.
Du skal ikke bruke høy og sur stemme, og det er også en dårlig idé å straffe hunden for eventuelle ulykker den har hatt mens den var alene hjemme.
Trinn 2: Endre forventningen til interaksjon
Du er glad i hundens selskap, og det er fristende å være sammen med den hvert minutt når du er hjemme. Det kan imidlertid gi hunden urealistiske forventninger, slik at den har bruk for ditt nærvær for å føle seg trygg.
Når valper er svært små, er det viktig at de er noe tid alene med passende leketøy, slik at de lærer å holde seg selv glade og underholdt.
Når hunder er usikre, søker de etter trygghet og forsøker ofte å oppnå den fra mennesker gjennom atferd som å lene seg, nappe, skubbe, snuse og slikke. Hvis de blir avhengige av denne formen for trygghet, er de mer tilbøyelige til å føle angst når du ikke er der.
Du bør ikke belønne hunden når den søker oppmerksomheten din på den måten. I stedet kan du rose den når den slutter å slikke på hånden, eller når den reiser seg igjen etter at ha rullet rundt på ryggen. På den måte belønner du den for å bli mer selvsikker.
Trinn 3: Vis hunden at du går – og at du kommer tilbake
Forutsigbarhet og kontroll bidrar til å redusere angst, så det er viktig at du gjør det mulig for hunden å forutse at du både går – og kommer tilbake.
Du skal gi et visuelt signal om at du ikke er tilgjengelig, og fjerne signalet når du kommer tilbake.
Innfør langsomt og forsiktig signalet for hunden. Det gjør du vet at å gå fra i korte periode og etterlate den et sted du tror den føler seg sikker, behagelig og avslappet. Når du kommer tilbake, skal du fjerne signalet før du klapper og snakker med hunden.
Trinn 4: Snakk med dyrlegen
Har du prøvd alt? Snakk med dyrlegen. For i dag finnes det løsninger som kosttilskudd og legemidler som kan redusere hundens separasjonsangst.