Hvad er PPID?

Slik forebygger du sommereksem hos hesten din

3. mai, 2024

Finnes det noe vakrere enn en hest som beiter på enga i dagens siste solstråler? Og er det noe mer irriterende enn å se flokker med tusenvis av bittesmå midd og andre insekter som svirrer rundt og biter den? Og blir man ikke motløs når man et øyeblikk senere ser den nydelige hesten stå og klø seg mot gjerdet, fordi det ikke var første gang midden slo til, og nå plages den av sommereksem?

I Norge finnes det mange arter med bitende insekter, og de kan være så små at de kan være vanskelige å få øye på. Men skaden de gjør på hester og esler, er til gjengjeld svært synlig. Det er særlig bitt fra sviknott (Culicoides spp.) som fører til sommereksem.

Sviknott svermer og stikker særlig like før solen står opp, og like før den går den. Sviknotten er glad i lune, fuktige og vindstille kvelder, og det er spesielt da de angriper.

Sviknott er spesielt aktive tidlig på våren og tidlig på høsten. Fra bitt til eksem tar det litt tid, så sommereksem rammer hester og esler særlig om sommeren.

Bitt fra sviknott og andre insekter kan nemlig føre til at hester og esler utvikler sommereksem. Sommereksem er den mest utbredte allergien hos hester. Sommereksem er kronisk og kommer derfor tilbake år etter år i løpet av sesongen.

I dag finnes det imidlertid midler som avskrekker sviknott og andre insekter fra å bite hestene. Det hindrer at det oppstår sommereksem.

 

Når er sesongen for sommereksem hos hester og esler?

Symptomene begynner oftest i april og mai, og de fleste hester har dem i mai-juni. Mange eiere synes september er den verste måneden.

Symptomene blir færre i oktober og november.

Symptomer på sommereksem hos hester og esler

  • Voldsom kløe i man, manke og hale.
  • Eksem ved man, manke og hale med rødhet og blemmer som lekker væske og som tørker inn til skorper.
  • Sår de stedene hesten gnir og klør seg.
  • Hårtap i man, manke og hale.
  • Fortykkelse av huden, spesielt ved manen og manken.

Hårtap og hudforandringer oppstår fordi hesten gnir og klør seg der den er blitt stukket.

Forebygging av sommereksem hos hester og esler

Det finnes ganske mange forskjellige midler på markedet til å smøre eller sprøyte på hesten som holder sviknott og andre insekter unna. I tillegg finnes det legemidler som legges som dråper på huden, akkurat som når man gir hunden eller katten loppemiddel. Det er lurt å starte behandlingen i begynnelsen av sesongen – det vil si om våren.

Du bør imidlertid ikke bruke midlene bare «for sikkerhets skyld». For som med alle legemidler kan det være bivirkninger, og det er en risiko for at sviknotten utvikler resistens.

Derfor er det lurt å forebygge bitt fra sviknott og andre insekter på flere andre måter:

Sommereksem rammer ikke overraskende spesielt hester og esler som går på sommerbeite. Det betyr at det beste rådet er å ta med hestene til stallen sent på ettermiddagen og først slippe dem ut igjen neste morgen. En annen anbefaling er å bruke et insektsdekken som til en viss grad kan beskytte mot sviknottens bitende angrep.

Det er lurt å innrette hesters og eslers uteområder, slik at hestene har mulighet til å fjerne seg fra lavtliggende, fuktige engområder der risikoen for massive sviknottangrep er størst. Sviknott flyr ikke veldig langt vekk fra det stedet der de blir klekket. Særlig våtmarker forurenset med organisk spillvann gir gode vilkår for at enkelte knottarter kan yngle.

Islandshester får oftere sommereksemSommereksem rammer særlig islandshester. Hopper har dobbelt så stor risiko for å få sommereksem som hingster og vallaker. Dette kan skyldes at hopper oppholder seg mer ute på beite om sommeren enn hingster og vallaker, som kanskje i høyere grad blir brukt til avl og konkurranser og derfor oftere står oppstallet.

Islandshester som er født på Island og importert, har ti ganger større risiko for å få sommereksem. Disse islandshestene er i snitt yngre når de først får sommereksem, mens islandshester født her i snitt får sommereksem senere.

Hvis foreldrene har hatt sommereksem, er det dobbelt så stor risiko for at føllet deres også får det.

Sommereksem er utbredt, men kan forebygges

Sommereksem er utbredt hos hester i hele Norge, men kan som nevnt forebygges ved å hindre at hesten blir stukket av midd og andre insekter – enten med et preparat fra veterinæren eller andre forebyggende tiltak. Hvis hesten først har utviklet sommereksem, finnes det også forskjellige lindrende behandlinger du kan snakke med veterinæren om.

 

Kilder:
Aarhus Universitet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr, Skadedyrlaboratoriet: “Mitter”.
https://dcapub.au.dk/djfpdf/mitter2007.pdf
”Sommereksem hos islandsk hest i Nordjylland: Prævalens og riskofaktorer.” Dyrlæge Søren Slettebo. Hovedopgave 2010. Fagdyrlægeuddannelsen vedr. heste.
https://www.ddd.dk/media/2097/soeren-slettebo.pdf