Slik sikrer du den eldre hunden et godt seniorliv

5. januar, 2024

Du er sikkert ikke i tvil når hunden begynner å bli eldre. En ting er selve årene det har gått siden den tumlet rundt som valp. Men det er svært forskjellig hvilken alder en hund har når den blir gammel. Små hunder lever for eksempel lenger enn store hunder. Men når hunden begynner å bli grå rundt snuten, ikke løper like lett på turen og kanskje sover mer i løpet av dagen, så begynner de fleste hundeeiere å si til seg selv at hunden ikke er helt ung lenger.

Legg til symptomer på CCD (Canine Cognitive Disorder), populært kalt demens hos hunder. Disse symptomene utvikler seg over tid og kan for eksempel være at hunden virker desorientert, at den går hvileløst rundt om natten eller plutselig begynner å bli urenslig. Det kan også være at den får separasjonsangst.

Mange av symptomene henger sammen med forandringer i hundens kretsløp – det vil si hjertet, lungene og blodårene. Når hunden blir gammel, oppstår det forkalkning og kretsløpet blir mindre elastisk. Derfor kommer det mindre blod rundt i kroppen. Det medfører at det kommer mindre oksygen til hjernen, hjertet, de øvrige organene og musklene. Det betyr at hunden rammes hardere av symptomer på alder – både kroppslige symptomer og forandringer i atferd.

 

8 ting som gir den gamle hunden en bedre alderdom

Som hundeeier kan du gjøre mye for å utsette symptomer på alderdom hos hunden. Nedenfor kan du se en rekke forslag som du kan drøfte med dyrlegen.

Kosttilskudd

Det finnes mange kosttilskudd på markedet som bl.a. kan hjelpe hundens ledd. Snakk med dyrlegen om mulighetene for nettopp din hund.

Regelmessig mosjon

Sørg for at hundens bevegelighet og koordinasjon utfordres med regelmessig mosjon og lek.

Kontakt en spesialist hvis det er nødvendig. Noen eldre hunder har glede av for eksempel vannløpebånd, laserterapi, elektrostimulering og akupunktur.

Hjelpemidler

Hjelp hunden så den lettere kan komme opp i bilen, unngå glatte gulv og fjern hindringer som hunden har problemer med å klare.

Gi den mat som er beregnet på eldre hunder

Snakk med dyrlegen om riktig fôr og eventuelle kosttilskudd. Hunden kan ha nytte av for eksempel antioksidanter og umettede fettsyrer (oljer).

Stimuler hunden gjennom lek

Du kan for eksempel bruke leketøy som krever aktivitet. Det kan være ball med godbiter eller fôrbrett med hindre.

Stimuler muskler og nervesystem

Du kan trene den eldre hunden med passiv bevegelse av ben og andre lette øvelser hjemme på stuegulvet.

Støtt hundens bevegelser

Det finnes mange hjelpemidler til hunden som kan forebygge skader ved hopp, trapper og glatte underlag.

 

Er du i tvil om hunden kan kalles gammel? Les her

Har du mistanke om at hunden er blitt dement? Lær å gjenkjenne tegnene her