Hvordan ser jeg om katten har vondt og har smerter?
Det er et godt spørsmål, for det er ikke enkelt å se om katten har vondt. Faktisk viser forskning at de fleste av oss ikke kan se på en katt om den har vondt.
Den vil nemlig i mange tilfeller forsøke å skjule det.
Det er selvfølgelig ikke til å overse hvis den ellers så kjælne katten snur på hodet og hveser mot deg, biter eller flykter når du stryker den på ryggen. Men katter kan akkurat som mennesker ha smerter som ikke er relatert til en bestemt skade.
Og hvordan oppdager man om katten har vondt i hodet, i skjelettet eller i musklene? Eller om den har vondt i magen?
Slik ser du om katten har vondt
Hvis vi spør vitenskapen, er det sikreste å se på kattens atferd og kroppsspråk.
Hvis katten har akutt vondt, kan den virke deprimert og stille som om den ikke vil bevege seg.
Den kan virke anspent og prøve å gjemme seg. Katten reagerer ikke på kos eller oppmerksomhet. Noen katter blir maniske og aggressive, knurrer og hveser og ruller rundt.
Mange av tegnene på at katten har vondt, kommer snikende. Og fordi de ikke kommer fra den ene dagen til den neste, tenker du kanskje at de bare er tegn på at katten begynner å bli gammel.
Her er noen tegn du bør holde øye med:
Katten slutter med å stelle pelsen sin. Den nøler med å hoppe opp på yndlingsstedene sine. Den begynner å gjøre sitt fornødne utenfor kattetoalettet. Noen katter begynner å halte. Den sover mer og mer.
Slik hjelper du katten med å redusere smertene
Hvis katten har vondt, kan du hjelpe den på flere måter inntil dyrlegens smertebehandling virker. For akkurat som for mennesker har omsorg betydning for hvor vondt katten synes noe gjør.
Smerte er en følelsesmessig og subjektiv tilstand. En katt som fryser, er våt, redd, sulten, tørst eller ikke kan tømme blæren, lider mer enn et dyr som har det varmt, komfortabelt og er mett og trygg.
Hvis katten skal på dyrehospitalet, kan du sende med leketøy eller teppe hjemmefra. Det samme hvis den har en yndlingskurv som den pleier å sove i. For en trygg katt har færre smerter enn en redd katt.
Hvis katten har symptomer, bør du ta den med til dyrlegen. Dyrlegen kan undersøke om katten feiler noe som gir den kroniske smerter.
Du vil kanskje først oppdage hvor hemmet katten var når du ser hvor godt den får det etter å ha fått riktig behandling av dyrlegen.